Zandbergstraat 14 / 5555 LB Valkenswaard Tel: +31(0)651587997.
Openingstijden: Vrijdag en zaterdag: 10:00 tot 16:00 u.en op afspraak.

Beste keuze.
Hier vindt u onze beste soorten. De meeste van deze bamboes hebben er op onze kwekerij al een lange proeftijd met strenge winters op zitten en hebben bewezen de opvallendste en meest bruikbare eigenschappen te bezitten. Deze soorten kunt u ook in de bamboetuin van de kwekerij als volwassen planten bekijken zodat u weet hoe ze er in het echt uitzien. Dan pas kunt u een juiste beslissing nemen want vaak komen bezoekers er in onze voorbeeldtuin achter dat hun ideeën over een reeds gekozen bamboe bijgesteld moet worden. Wij hebben de ervaring en kunnen u helpen bij het vinden van uw beste bamboe.

Enkele veelbelovende nieuwe soorten Fargesia demissa ‘Gerry’ , Fargesia nitida x murieliae 'Obelisk',  Fargesia sp. Jiuzhaigou ‘Deep Purple’ en Fargesia nitida ‘Songpan 1+ 3' mogen ook in de lijst 'Beste keuze'. Deze bamboes van de toekomst zijn voorlopig alleen in kleinere aantallen verkrijgbaar.

Belangrijk: Bijna alle variëteiten van de soort Fargesia murieliae zoals ’Bimbo’, ‘Jumbo’, Superjumbo’ en ‘Simba’ hebben wij, ondanks hun indrukwekkende namen, van onze aanbevelingslijst geschrapt. Deze soorten stellen door hun gevoeligheid en vatbaarheid voor ziekten meestal teleur.
Ook Phyllostachys aurea en Phyllostachys nigra, de zwarte bamboe, passen door hun vorstgevoeligheid niet in onze aanbevelingslijst..
Beoordelingstabel: Bekendste niet woekerende soorten.

Vindt u hier niet wat u zoekt ? Ons sortiment omvat met meer dan 250 soorten ongeveer alle gangbare soorten. Zie 'Catalogus'
De beste 3 niet woekerende soorten.

Fargesia sp. Jiuzhaigou 1 (Synoniem Fargesia sp. Jiu ) is een kleurrijke, sierlijke bamboe met kleine blaadjes. De opgaande halmen kunnen in de voorjaarszon een roodachtige waas krijgen (zie foto rechts). Deze nieuwe generatie Fargesia is de beste keuze voor groeiplaatsen of afscheidingen met weinig ruimte. Deze bamboe verdraagt zon, is zeer winterhard en wordt 2 tot 3 meter hoog. Geschikt voor manshoge compacte hagen. In de winter en het vroege voorjaar kan het blad zich bij vorst, zon en droge wind tijdelijk oprollen zodat de plant er wat transparanter uitziet. In de loop van april krijgen de halmen weer nieuw blad en is voor de rest van het jaar blikdicht. Deze soort is zijn carrière op onze kwekerij begonnen. Door snoei in april en een nasnoei van de nieuwe halmen is Fargesia Jiuzhaigou 1 ook 2 meter hoog of lager te houden. Meer informatie zie: Bamboe hagen

5 liter potmaat (90/140 cm hoog) per stuk € 30,00 vanaf 10 stuks -10% vanaf 50 stuks -15%  
15 liter potmaat (140/170 cm hoog) per stuk € 55,00 vanaf 10 stuks -10% vanaf 50 stuks -15%
35 liter potmaat (160/190 cm hoog) per stuk € 90,00 vanaf 10 stuks -10%

Fargesia robusta ‘Campbell’ is zonder twijfel de mooiste en bruikbaarste robusta-variëteit. Wat betreft winterhardheid, opgaande groei en compactheid steekt ‘Campbell’ met kop en schouders uit boven alle andere aangeboden vormen van Fargesia robusta. Deze bamboe heeft vrij kleine glanzende bladeren. De witte schutbladeren aan de jonge scheuten contrasteren prachtig met de glanzende diepgroene opgaande halmen. In de zomer vallen deze schutbladeren af. Deze Fargesia is de beste soort voor het creëren van een blikdichte, aaneengesloten groeiende haag maar overtuigt ook als solitair (zie foto rechts). ‘Campbell’ wordt tussen 3 en 4 meter hoog, is zonbestendig, goed winterhard (tot -20°C) en, omdat het blad zich in de winter niet oprolt, prachtig wintergroen. Op open locaties met veel wind kan er in strenge winters blad en halmschade ontstaan. De andere Fargesia robusta vormen, zoals ‘Pingwu’, ‘Wolong’ en ‘Red Sheats’ horen door hun gebrek aan winterhardheid niet in het rijtje 'Beste keuze' thuis. Meer informatie zie: Bamboe hagen

5 liter (90/140 cm hoog) per stuk € 30,00 vanaf 10 stuks -10% vanaf 50 stuks -15% 
15 liter (150/170 cm hoog) per stuk € 55,00 vanaf 10 stuks -10% vanaf 50 stuks -15% 
35 liter (160/190 cm hoog) per stuk € 90,00 vanaf 10 stuks -10% vanaf 50 stuks -15% 
Andere en grotere maten op navraag.

Fargesia ‘Rufa’ is een weelderig groeiende bamboe met heldergroene glanzende bladeren aan sierlijke, wat doorhangende takken. Deze soort is in 1995 door de kwekerij vanuit China geïmporteerd. De hoogte ligt tussen 2 en 3 meter. Fargesia ‘Rufa’ (Syn. Fargesia dracocephala ‘Rufa’) behoort tot de meest winterharde en best wintergroene soorten, groeit snel breed uit maar woekert niet. Is goed te gebruiken in de zon en schaduw als brede 2 meter hoge wintergroene haag, als solitair of in groepen. Door snoei is Fargesia 'Rufa' gemakkelijk op ongeveer 1 meter hoogte te houden. Het is de beste soort om een poging te wagen met een bamboe als kuipplant maar de ruime pot mag dan niet pal in de zon staan. De potten beschut overwinteren en indien mogelijk in de winter ingraven. Het blad rolt zich niet op waardoor deze bamboe in de winter ook mooi groen blijft.

5 liter (80/100 cm hoog) per stuk € 25,00 vanaf 10 stuks -10%
15 liter (90/140 cm hoog) per stuk € 50,00 vanaf 10 stuks -10%
35 liter (90/150 cm hoog) per stuk € 85,00 vanaf 10 stuks -10%
Andere en grotere maten op navraag.
Overige goede en nieuwe niet woekerende soorten.

Fargesia demissa ‘Gerry’ In februari 2004 kreeg ik via het ‘Forest Department’ van Lanzhou uit de Chinese provincie Gansu plantmateriaal opgestuurd van Fargesia demissa. Deze zeer winterharde bamboe komt voor op de meest noordelijke en koudste groeilocatie in China. Een opvallende kloon, Fargesia demissa ‘Gerry’, onderscheidt zich met een open groeiwijze en dikkere, rechtop groeiende halmen. Jonge halmen zijn wit bepoedert en deze kunnen van donker paars naar purperzwart verkleuren. Door de open groeiwijze kan er, met behulp van wat snoei, gemakkelijk een transparant bamboebosje gecreëerd worden. Het winterbeeld is transparant en het blad rolt zich bij vorst, zon en droge wind tijdelijk op maar de halmen blijven decoratief. We gaan er van uit dat ook Fargesia demissa nieuwe generatie bamboe is. Voor mij is dit de opvallendste nieuwe soort in jaren. Tolereert kalkrijke grond. Beperkt leverbaar in 5 liter potten.
Fargesia demissa ‘Gerry’ is voor 2014 door de Duitse bamboeclub tot 'Bamboe van het jaar' verkozen.

5 liter (110/140 cm hoog) per stuk € 35,00 vanaf 10 stuks -10%
10 liter (120/160 cm hoog) per stuk € 55,00 vanaf 10 stuks -10%

Nieuw: Fargesia nitida (Nymphenburg of Eisenach) x murieliae 'Obelisk' (foto links) is een nieuwe selectie met sterke, dicht op elkaar staande redelijk opgaand groeiende halmen. De bladkleur is frisgroen, waarschijnlijk door de invloed van Fargesia murieliae. Deze hybride heeft alles in zich om uit te groeien tot een stevige haagplant. De nieuwe scheuten vertakken zich al in het eerste groei-jaar.

5 liter (60/80 cm hoog) per stuk € 35,00 Grotere maten verkrijgbaar
Nieuw: Fargesia nitida (Neufeld) x murieliae 'Schensbossen' (foto rechts) Dit is voor mij (tot nu toe) de de krachtigst groeiende hybride met sterk lichter-groen blad en met dikkere halmen. Weinig gevoelig voor aantastingen. Deze zaailing is gevonden in Schensbossen. Deze variëteit heeft veel eigenschappen van de oude Fargesia murieliae. Redelijk opgaand groeiend. Wordt tussen 4 en 5 meter hoog. Leverbaar  5 liter € 45
De nieuw selecties Fargesia murieliae x nitida 'Viking' , Fargesia nitida x murieliae 'WinterJoy’, Fargesia nitida 'Black Pearl' en Fargesia nitida 'Pillar’ zijn alleen goede keuzen wanneer u voldoende groeiruimte heeft. Deze uiterst vitale groeiers bereiken snel een groeihoogte tussen 3 en 4 meter maar worden door een nogal uithangende groeiwijze ook snel breed. 

Fargesia nitida 'Volcano' (foto links) groeit wat gedrongen. Naar we nu kunnen beoordelen wordt 'Volcano' nauwelijks hoger dan 2 meter. Deze sierlijke Fargesia heeft een dicht en fijn loof en is als plant een opvallende en sierlijke verschijning.

5 liter (60/80 cm hoog) per stuk € 35,00

Nieuw: Fargesia sp. Jiuzhaigou ‘Deep Purple’
(foto rechts) Nieuwe, spectaculaire introductie met in de herfst en vooral het voorjaar naar diep purper verkleurende halmen. Deze variëteit rolt veel minder het blad bij vorst, zon en droogte dan de andere Jiuzhaigou typen. Nog beperkt verkrijgbaar.
Hoogte tussen 2 en 3+ meter.

Fargesia nitida ‘Songpan 3’(foto rechts, december)  Deze variëteit heeft alles in zich om een van de belangrijkste niet woekerende lagere bamboe te worden. Deze dwerg overtreft steeds weer mijn verwachtingen en lijkt het beste alternatief voor de ziektegevoelige en kieskeurige Fargesia murieliae 'Bimbo'.
De nog lager blijvende Fargesia nitida ‘Songpan 2’ is in test en is nog niet verkrijgbaar. 
De beste hogere soorten

Phyllostachys aureosulcata (foto links) is in veel opzichten een topbamboe. Deze soort heeft groene stevige opgaande halmen met een onopvallende gele streep. Wat betreft winterhardheid en groeikracht is Phyllostachys aureosulcata en ook de variëteiten ‘Aureocaulis’ en ‘Spectabilis’ een veel betere keuze dan de weinig winterharde maar veel gebruikte Phyllostachys aurea (deze wordt door ons alleen geadviseerd op beschutte plaatsen.) Voor hogere hagen van 5 tot 8 meter of als solitair is Phyllostachys aureosulcata een uitstekende keuze. Men dient dan een minimale haagbreedte van 1 meter in acht te nemen en wortelbegrenzer te gebruiken. Een jaarlijkse controle en snoeibeurt is sterk aan te raden. (foto rechts) Van links naar rechts de Phyllostachys aureosulcata variëteiten : 'Spectabilis', Ph. aureosulcata (de soort), 'Argus', 'Harbin', 'Aureocaulis', 'Alata' en 'Harbin-inversa'.

7 liter potmaat (120/150 cm hoog) per stuk € 30,00    vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
15 liter potmaat (160/200 cm hoog) per stuk € 55,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
15 liter potmaat(200/250 cm hoog) per stuk € 65,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
Andere en grotere maten op navraag.

Phyllostachys aureosulcata ‘Aureocaulis’ (foto links) De okergele halmen die in de voorjaarszon tijdelijk krijgen een roodachtig waas krijgen, vormen een schitterend kleurcontrast met het diepgroene loof. Een deel van de bladeren is crème gestreept. ‘Aureocaulis’ en ‘Spectabilis’ worden 5 tot 8 meter hoog. Tussen klanten ontstaan lange discussies wanneer ze tussen deze twee variëteiten moeten kiezen. Wat is het mooist, met of zonder streep? Phyllostachys aureosulcata ‘Spectabilis’ (foto rechts) heeft een groene streep op de platte kant van de gele halmen. Dat zorgt voor een speels patroon. Sommige halmen maken tijdens de groei aan de basis van de halm een sierlijke boog.

7,5 liter potmaat (120/150 cm hoog) per stuk € 30,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
15 liter potmaat (160/200 cm hoog) per stuk € 55,00    vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
15 liter potmaat(200/250 cm hoog) per stuk € 65,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
Andere en grotere maten op navraag.

Phyllostachys bissetii heeft diepgroene naar geelgroen verkleurende halmen met weelderig donkergroen blad. Deze belangrijke bamboe heeft de reputatie de meest winterharde Phyllostachys te zijn. De halmen staan dicht op elkaar en worden tussen 6 en 7 meter hoog. Een goede keuze voor open locaties, koudere streken en voor plaatsen waar een dichte beplanting gewenst is. Daarom is deze soort ook geschikt als hogere haag. Men dient een minimale haagbreedte van 1 meter in acht te nemen en wortelbegrenzer te gebruiken. Ook hier is een jaarlijkse controle en snoeibeurt vereist. Vergelijkbaar maar kleiner is Phyllostachys humilis. Deze soort met vergelijkbare eigenschappen wordt meestal niet hoger dan 5 meter.

7,5 liter potmaat (120/150 cm hoog) per stuk € 30,00    vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
15 liter potmaat (160/200 cm hoog) per stuk € 55,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
15 liter potmaat(200/250 cm hoog) per stuk € 65,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
Andere en grotere maten op navraag.

De combinatie van reuzengroei en goede winterhardheid vinden we terug bij Phyllostachys atrovaginata (foto links)  Voor ons klimaat is deze zeer winterharde reus met rechtop groeiende halmen een goede keuze. Groeihoogte 6 tot 10 meter. Bij deze bamboe is soms een wierookachtige geur waarneembaar. Om echt uit te kunnen groeien heeft deze nogal moeilijk te vermeerderen soorten een ruime, warme en voedzame groeiplaats nodig. Meestal is deze soort beperkt leverbaar. Hierover kunt u bellen.
Phyllostachys parvifolia (foto rechts) combineert net als Phyllostachys atrovaginata reuzengroei met grote winterhardheid. In de tuin is deze soort meer als 10 meter hoog en heeft halmen met een diameter van bijna 8 cm. Meestal is deze soort beperkt leverbaar.

Bel of mail voor onze voorraad.

Phyllostachys vivax 'Aureocaulis' (foto links) is de meest tot de verbeelding sprekende winterharde bamboe. De dikke okergele halmen hebben vaak groene strepen en kunnen een doorsnee van 8 cm en een hoogte van 10 meter of meer bereiken (15 meter in Maasbracht !). Reuzengroei wordt alleen bereikt op humusrijke, warme en ruime groeiplaatsen. Soms muteert een halm naar groen of de vorm 'Huanwenzhu'. Phyllostachys vivax en de variëteiten zijn redelijk tot goed winterhard maar hebben moeite met de strengste winters en zijn wat breukgevoelig bij zware sneeuwval. Phyllostachys vivax 'Huanwenzhu' is een prachtige stabiele variëteit met groene halmen en gele platte halmkant. Phyllostachys vivax 'Huanwenzhu-inversa' is een stabiele variëteit met gele halmen en groene platte halmkant. Foto rechts vlnr: de groene vorm Ph. vivax McClure, 'Huanwenzhu','Aureocaulis' en  'Huanwenzhu-inversa'.

Bel of mail voor onze voorraad.
Overige soorten 'Beste keuze'
Pseudosasa japonica is de bekendste soort met stugge opgaande halmen en sierlijk spits toelopend groot blad. De groeihoogte ligt tussen 3 en 5 meter. Op beschutte plaatsen in zon en schaduw is dit een goede bamboe voor het maken van een dichte hagen. De vorm Pseudosasa japonica ‘Tsutsumiana’ blijft wat kleiner en heeft verdikkingen (buikjes) onder aan de halmen. Semiarundinaria fastuosa is een hogere bamboe met vrij dikke, stug opgaande halmen, korte zijtakken en vrij groot blad. De decoratieve schutbladeren aan de jonge halmen blijven lang zitten en de halmen kunnen in de zon naar purper verkleuren. Het groeisilhouet is zuilvormig. Deze bamboe woekert weinig maar kan soms een enorme uitloper maken Daarom is een wortelbegrenzer (liefst 70 cm) aan te raden. Deze soort kan tussen 5 en 8 meter hoog worden en is redelijk tot goed winterhard. Semiarundinaria viridis (foto rechts) heeft diepgroene halmen en kleiner blad. Deze ondersoort blijft lager (4 tot 6 meter) en is iets meer winterhard. Voor zon tot halfschaduw. Zelfs schaduw wordt redelijk verdragen.
Bel of mail voor onze voorraad.
Indocalamus tesselatus (foto links) heeft de grootste bladeren. Op windbeschutte plaatsen in halfschaduw en schaduw blijft het blad in de winter het mooist. Hoogte: 100 tot 150 cm. Sasaella masamuneana ‘Albo-striata’ (foto rechts) heeft wat kleinere bladeren met crème en witte strepen op de eerst gevormde bladeren. Meestal komt het blad goed de winter door. Hoogte tot ruim 150 cm. Terugsnoeien in het voorjaar geeft ruimte voor fris nieuw blad.
Bel of mail voor onze voorraad.

Sasa kurilensis(foto links) Deze sterk woekerende soort (wortelbegrenzer 70 cm) heeft een opvallend breed en glanzend blad, wordt tot ruim 1 meter hoog en is voortreffelijk als contrastplant met fijn loof te gebruiken. Zonbestendig en zeer winterhard. Pleioblastus pygmaeus (foto rechts) Lage wintergroene bodembedekkende bamboe voor grotere oppervlakten. In Japan wordt deze woekerende dwerg als ‘gazon’ gebruikt en wordt er 2 x per jaar gemaaid.

Bel of mail voor onze voorraad.