Zandbergstraat 14 / 5555 LB Valkenswaard Tel: +31(0)651587997.
Openingstijden Vrijdag en zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur en ook op afspraak

Exoten
(Planten uit mijn tuin) 
Bezoekers vragen steeds vaker naar de bijzondere planten uit onze showtuin. De soorten waarmee wij goede ervaringen hebben en waarvan wij denken dat ze ook de moeite waard zijn vindt u hier terug. De meeste zijn goed winterhard. Sommige hebben een extra winterdek nodig. Met Eucalyptus en Tetrapanax heeft men ook wat geluk nodig maar deze soorten groeien snel. 
Vraag naar de beschikbaarheid. De voorraad is het beste op peil vanaf half mei.
Bijna alle foto's zijn in mijn tuin genomen.
Eucalyptus
Eucalyptus pauciflora ssp 'Debeuzevillei'
 (foto boven links)  Deze ondersoort wordt beschouwd als de meest winterharde Eucalyptus. Op een plaats beschut tegen de wind bij strenge vorst kan'Debeuzevillei' tussen  -15 tot -19C overleven. Deze 'Snowgum' heeft in het jeugdstadium al meteen het dikkere leerachtige blad. 
Gember-achtigen

Cautleya spicata 'Robusta' 
(foto boven rechts) Dit is een van de meest winterharde gemberachtige en daardoor is deze soort probleemloos als vaste plant te gebruiken. De bloei met geel/oranje bloemen en een rode omlijsting begint al in juli of augustus. Deze soort groeit het beste op een humusrijke bodem op plek in de halfschaduw. Een winterdek van bladeren mag maar is niet echt noodzakelijk. 
Cautleya "cathcartii"  (foto links) De Cautleya met deze naam lijkt een ondersoort of vorm van Cautleya spicata. De dikkere bladeren hebben een purperen onderkant. Halfschaduw.
Cautleya spicata 'Bleddyn's Beacon'
(foto rechts) heeft dik blad en kleurrijkere bloemen.
Cautleya lutea (foto rechts) heeft gele bloemen.
Hedychium cocineum 'Tara'
 (foto midden) bloeit aan het einde van het groeiseizoen met grote oranje bloemen. Goed afdekken.
Hedychium densiflorum 'Assam Orange' (foto links) Een van de meest betrouwbare winterharde soorten met opvallende smalle oranje bloemen.
Hedychium densiflorum 'Stephen' heeft veel grotere gele bloeiwijzen.
Hedychium densiflorum 'King'  Als 'Assam Orange' maar iets groter.
Hedychium spicatum  Kan uitgroeien tot een forse plant met crèmewitte bloemen in de zomer of nazomer.
Hedychium spicatum
  species Charles (foto rechts) Deze vorm heeft een dik decoratief blad en een meer open bloeiwijze.
Hedychium greenii  Prachtige, soort met roodachtig blad en oranje rode bloeiwijze. Goed afdekken..
Alpinia japonica heeft glanzende bladeren die tot  -10°C. vorst kan verdragen. Winterhard met bedekking tot -20°C. 
 
Varens
Blechnum chilense (- cordatum) (foto links) Deze varen heeft vrij groot glanzend blad en verspreidt zich met ondergrondse wortelstokken. Eenmaal gesetteld kan kan deze varen een strenge winter overleven. Er kan wel vorstschade ontstaan maar in mijn tuin heeft de plant zich elke keer weer goed hersteld. Beschut, vochtig, humusrijk en halfschaduw.
Blechnum chilense (foto rechts) Afwijkend en hoger met rode nieuwe uitloop. Kan een stammetje vormen. Robuuste oerplant

Woodwardia radicans (foto rechts) heeft grote bladeren met een echte tropische uitstraling. In mijn tuin is deze blikvanger onvervangbaar en heeft daar met wat bedekking in het hart van de plant sinds 1996 alle strenge winter overleeft. De winterhardheid van deze soort, die ook inheems is op de Canarische eilanden en Madeira, is lang onderschat. Beschut, vochtig, humusrijk en halfschaduw. 
Woodwardia unigemmata 
(foto links) De nieuwe bladeren van deze soort lopen roodachtig uit. Waarschijnlijk iets meer winterhard dan W. radicans.

Begonia's
Begonia grandis
(foto rechts) is een goed winterharde knolbegonia die buiten kan overwinteren. Deze soort komt van nature voor in China en het zuiden van Japan. De blad- en bloemstelen en ook de onderkant van het blad zijn dieprood. Aan de bovenkant is het blad lichtgroen. De beste groeiplaats is halfschaduw. De roze bloemen verschijnen in de zomer en de bloei gaat onafgebroken door tot diep in de herfs.
Ook een wit bloeiende vorm is aanwezig
Begonia grandis 'Sapporo'
(foto links) In alle delen roder en een van de meest winterharde vormen. Nieuwe soorten op navraag.
Begonia 'Metallic Mist'  (foto rechts) Heeft een stevig winterdek nodig.
Begonia 'Torsa'  ((foto links) Hybride tussen een soort uit Bhutan en Begonia grandis. Deze zeer decoratieve soort met groot blad (20-30 cm) is goed winterhard. Geef wel een flinke mulchlaag.
   
Andere soorten
 

Colocasia gaoligongensis (foto links) Deze soort heeft een zwarte bladpunt en is met winterdek als tuinplant toe te passen. Humusrijke, vochtige standplaats in de halfschaduw. Leverbaar.
Setaria palmifolia CHB 2017 (foto rechts) De Setaria palmifolia die we kennen is meestal tropisch en overleeft buiten de winter niet. Deze bijzondere vorm van het palmgras is in een winterkoud gebied verzameld en is daardoor in staat onze winters buiten te overleven. Omdat we de grens van de winterhardheid niet helemaal kennen is een mulchlaag voor de winter aan te bevelen. Vriest bovengronds af.. Dit vorstbestendige palmgras voor buiten ivertegenwoordigd voor mij een van de grootste nieuwe ontdekkingen van de laatste jaren. Kan 1 tot ruim 1,5 meter hoog worden. leverbaar.

Colocasia esculente 'Pink China' (foto rechts) is waarschijnlijk de meest winterharde Colocasia. Deze imposante plant heeft in mijn tuin de winter van 2010/2011 overleefd en wordt elk jaar tot 2 meter hoog (zie foto). Een dik winterdek is wel aan te bevelen want, net als bij Musa basjoo, mogen de wortels niet bevriezen. Kies een warme, humusrijke, goed vochthoudende groeiplaats.
Clerodendrum bungei (foto links) maakt regelmatig wortelopslag met nieuwe rechte scheuten. In augustus en september volgt de bloei met rozerode bloemschermen. Het grote hartvormig blad heeft een tropisch uitstraling en ruik naar pindakaas. De 1 tot 2 meter hoge stengels overleven tot – 15 °C aan vorst maar wanneer ze toch terugvriezen herstelt de plant zich vanuit de wortels en kunnen ze weer hetzelfde jaar bloeien. Groeit het beste op een zonnige tot half beschaduwde plaats.
Ficus carica 'Brown Turkey' (vijg, foto links) Deze variëteit levert na een niet te koude winter (-15°C) betrouwbaar in de vroege herfst eetbare vruchten. Vijgen kunnen soms bovengrond in strenge winters afvriezen maar herstellen zich goed vanuit de wortels. Voor goede vruchtzetting is een warme groeiplaats en niet te rijke grond belangrijk. 
Musa basjoo: Een banaan voor buiten. Bananen behoren tot de vegetatie van de tropen. Het is bijna ondenkbaar dat deze exoot zich in onze tuinen zou kunnen handhaven. Enkele soorten, waaronder Musa basjoo, zijn goed tot deze krachttoer in staat. In ons klimaat kan hij buiten overwinteren en ieder jaar opnieuw een hoogte van 3 tot 5 meter bereiken. De wortels en de stammen moeten met oud blad en stro goed tegen vorst beschermt worden. .
Montbretia (Crocosmia x crocosmiiflora) (foto rechts) Deze hybridencultivar komt uit Zuid-Afrika. In maart of april komen de lichtgroene grasachtige bladeren boven de grond en tot eind juni is dit de sierwaarde. In Juli en Augustus bloeit de plant met diep oranje bloemen. Overwinterd met knolletjes in de grond. Hoogte 60 tot 80 cm. 
Persicaria virginiana (foto links) Deze compact groeiende vaste plant is in mijn tuin elk jaar weer een opvallende verschijning. Mensen vragen ernaar. Deze soort wordt ongeveer tot 80 cm hoog. In november contrasteren de dieprode naalddunne bloeiwijzen met het gevlekte blad.

Trachycarpus fortunei (foto links) heeft voor een palm enkele bijzondere eigenschappen. In ons koele klimaat groeit deze soort opmerkelijk goed en kan deze soort, beschut tegen de wind, temperaturen van - 14 tot - 18°C verdragen. Met extra bescherming in de vorm van stro of matten is deze palm in staat ook onze koudere winters buiten te overleven en zich te ontwikkelen tot een volwassen boom.
Rhapidophyllum hystrix (foto rechts in de tuin) Naaldpalm. De meest winterharde palm. Niet verkrijgbaar